събота, 17 ноември 2012 г.

Факти за романа „Хора”



Романът „Хора” е завършен на 23 май 2009 година. Започнат е приблизително през януари. Казвам „приблизително”,  защото месец или два преди това писах първата му част, която разказваше за целия живот на главния герой и беше около 70 страници в уърд.  Тя цялата беше разказана от Николай, от нея в последствие останаха само първите две глави, защото някак не се връзваше със сюжета на романа.

В романа „Хора. Приказка за наскоро пораснали деца” са споменати няколко литературни произведения. Сещам се за тези, може и  да съм  пропуснала някое:
„Повест за истинския човек” на Борис Полевой  е произведение, което горещо препоръчвам на всички над 12 години.  Няма да Ви казвам нищо за сюжета, намерете я, прочетете я, аз не познавам никой, който да е съжалявал за това, че я е чел, дори напротив, отзивите обикновено са крайно положителни.
„Жан Кристоф” на   Ромен Ролан е много хубав, но в същото време много философски и тежък емоционално роман, затова, ако се чувствате заинтригувани от него, вземете  го, разгледайте го, прочетете няколко глави и тогава решете дали сте в подходящо състояние на духа, за да го четете.
Приказки за Италия” на Максим Горки доколкото разбрах е сборник, разкази. В книгата става дума за един конкретен разказ, който обаче няма свое заглавие, в руските сайтове често го пишат „За майките”, понеже започва с фразата „За майките може да се разказва безкрайно.” Можете да го прочетете на руски тук. На български за съжаление не го намерих в интернет. Той е много хубав, но доста драматичен, затова също бих го препоръчала при подходящо настроение.

    Повечето от главните герои на романа са кръстени на литературни герои:
Елена – на графиня Елен Безухова от „Война и мир”
Стефан  - на Стефан от „Тютюн”
Ирина – на Ирина  от „Тютюн”
Таня – на пушкиновата Татяна(„Евгений Онегин”)

    Героите в романа "Хора" нямат прототипи. От реалния живот съм използвала ситуации, не  хора и дори в даден момент някой да ви заприлича на реален човек, в следващия, той вероятно няма да има  нищо общо с него.
Засега това са нещата, за които се сещам. Ако се  съберат и други факти, може да направя още една подобна публикация.


Няма коментари:

Публикуване на коментар